Ube (or ubi) is the Filipino word for purple yam (Dioscorea alata). It contains pigments that gives its violet color. In India, this vegetable is known as ratalu or violet yam or the Moraga Surprise. In Japan, it is called murasaki imo. In Tonga: ʻufi (and is considered there as a royal food), in Hawaiʻi: uhi, in Tahiti: ufi. In the Philippines, ube is cooked with sugar and eaten as a sweetened dessert or jam called ube halaya which is a bright violet color. Ube is also an ingredient in the fruity dessert halo halo, another popular Filipino dessert.<br />
In botany, this species is also known by the names "water yam" and "winged yam."
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denis
06/08/2007 10:28
Très bonne igname et couleur naturelle ! Comme toi, j'aimerais bien en savoir plus sur cette espèce très répandue en Calédonie (nom scientifique, principe actif qui lui confère cette couleur...) Avis aux spécialistes... Bouillie, dégustée avec du Meadow Lea, on l'a mangée avec du vivaneau grillé, yammy yammy !
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Titeza
06/08/2007 08:21
La couleur est magnifique et le goût alors ?<br />
Cela doit être curieux quand même de déguster cet igname mauve, mais sa couleur vous invite à la fête ! Vous l'avez marié avec des pommes de terre, du poisson, de la viande ? Mais quelle est son origine ???<br />
Bises<br />
TiteZa